Kizárná az EU-ból Magyarországot a volt svéd miniszterelnök

2024. május 03. 15:08

„Több és élesebb eszközt akarunk a nem megfelelően viselkedő országokkal szemben” – mondta Magdalena Andersson.

2024. május 03. 15:08

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az Európai Uniónak „demokráciabiztossá” kell válnia, és képesnek kell lennie arra, hogy kizárja azokat az országokat, amelyek az ellenkező irányba haladnak – mondta Magdalena Andersson volt svéd miniszterelnök és szociáldemokrata frakcióvezető a munka ünnepén mondott beszéde előtt tartott sajtótájékoztatón, közölte az Euractiv. „Az EU-nak ki kell állnia azért, amiben hiszünk: az emberi jogokért, a jogállamiságért és a demokráciáért” – mondta Andersson szerdán a közelgő uniós választások előtt. 

„Mivel a taggá válni kívánó országoknak meg kell felelniük bizonyos követelményeknek, teljesen normális, hogy a demokrácia fejlődésében visszalépő országoknak keményebb intézkedésekkel kell szembenézniük” – fogalmazott. „Több és élesebb eszközt akarunk a nem megfelelően viselkedő országokkal szemben” – mondta, hozzátéve, hogy a jelöléseknek a jelenleginél világosabbnak és keményebbnek kell lenniük. 

Két ország, amelyet az EU kiemelt ezen a téren, Magyarország és Lengyelország, 

annak ellenére, hogy Lengyelországnak most új kormánya van, amely ismét meg akarja erősíteni a demokráciát” – mondta, utalva Donald Tusk miniszterelnök tavaly megválasztott lengyelországi kormányára.

Egyik javaslata az, hogy az EU-nak képesnek kellene lennie arra, hogy kizárjon országokat, ha azok már nem tekinthetők demokráciának.

„Nem akarjuk, hogy kizárják az uniós országokat, de végső következményként olyan szabályoknak kell lenniük, amelyek ezt lehetővé teszik” – mondta Andersson.

A demokratikus elveket veszélyeztető országok szankcióinak világosabb ranglétráját is szorgalmazta, ami lehetővé tenné a tagállamok felfüggesztését a schengeni együttműködésből. Javaslatai között szerepel, hogy könnyebbé váljon a pénz visszatartása azoktól az országoktól, amelyek nem tartják tiszteletben a jogállamiságot, ami szerinte sérti a sajtószabadságot, a szakszervezeti jogokat és a polgári szabadságjogokat.
 

 

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-82
2024. május 18. 02:08
🍓 ️ ­I­g­­a­­­z­­­i n­­­i­m­­f­­o­m­­­á­­n­i­­á­­­k­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Marco Polo
2024. május 05. 18:43
A szerencsétlen indiánok tudnának mesélni, hogy milyen amikor az USA terjeszkedni kezd...
Tommaso
2024. május 05. 01:08
pipa89 nem is tudja, hogy Orbanisztánon kivül minden európai országban szabad, demokratikus választások döntenek a kormányra kerülésről.
Tommaso
2024. május 05. 01:07
A lengyelek jól tudják, mekkora veszedelem számukra a ruszkik nyugati irányú terjeszkedése. Orbán viszont mintha ALZHEIMER-kóros lenne, nem emlékszik sem 1849-re, sem 1956-ra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!