Nem tetszik az Euobservernek, hogy a gazdák is szóhoz juthatnak az MCC brüsszeli rendezvényein

2024. május 03. 22:36

Elhallgattatnák az unióval kritikus hangokat.

2024. május 03. 22:36

Nyitókép: VIRGINIE NGUYEN HOANG / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

 

Az MCC Brüsszel április 9-én tartott rendezvényt az európai mezőgazdaság helyzetéről. A találkozón felszólalt többek között a holland Farmers' Defence Force (FDF) nevű szervezet, amely az EU környezetvédelmi és kereskedelmi politikáját kritizálta – írta az Euobserver, abban a cikkében, amelyben azt kifogásolta, hogy az MCC Brüsszel támogatja az európai gazdákat, és olyan rendezvényeket szervez, amelyeken kifejthetik a véleményüket a különböző gazdaszervezetek képviselői. 

A portál szerint az FDF egy „keményvonalas” gazdaszervezet, amely június 4-én 100 ezer fős tüntetést szeretne tartani, az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen. Az FDF sajtóközleménye szerint a tiltakozást Belgium, Bulgária, Németország, Franciaország, Írország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Románia és Spanyolország gazdaszervezetei is támogatják.

A FDF 2019-ben alakult és kulcsszerepet játszott a holland kormány azon tervei elleni tiltakozásban, hogy a hollandiai nitrogénszennyezési válság kezelése érdekében tönkre tegyék a holland szarvasmarhatelepeket.

A csoport „reményteli napnak” nevezte az MCC brüsszeli találkozóját. A találkozót követően kiadott sajtóközleményben felszólította a gazdákat, hogy védjék meg a vállalatokat és a családokat az EU Bizottság káros politikájával szemben.

Az Euobserver szerint az MCC „az elmúlt hónapokban egyre ellenségesebbé vált az unió zöld-mezőgazdasági reformjaival szemben”. A portál azt is a szemére vetette az MCC-nek, hogy  a január 24-én „az EU túlbuzgó zöld politikája” elleni tiltakozásra hívta a gazdákat.

A portál szerint ezt támasztja alá, hogy „a brüsszeli találkozón számos más szélsőjobboldali kötődésű gazdálkodói csoport is jelen volt.” Ilyen volt szerintük a franciaországi Nemzeti Front párttal szoros kapcsolatot ápoló Coordination Rurale, a németországi „keményvonalas” Land Schafft Verbindung (LSV) mezőgazdasági csoport tagjai is. Az Euobserver szerint továbbá más „szélsőjobboldali” politikusok is jelent voltak, mint. Patricia Chagnon-Clevers, a francia Nemzeti Összefogás párt európai parlamenti képviselője, valamint Hermann Kelly, az Írország EU-ból való kilépéséért kampányoló Ír Szabadságpárt vezetője.

Cas Mudde, a Georgia Egyetem populista „radikális jobboldalra” szakosodott professzora szerint az MCC brüsszeli támogatása a tüntetéseknek beleillik Orbán Viktor euroszkeptikus programjába. „A szélsőjobboldalnak általában, és különösen Orbánnak stratégiai oka van arra, hogy a brüsszeli radikális gazdákat támogassa” – mondta Mudde. „Ők a káosz és az EU-val szembeni elégedetlenség képét teremtik meg, ami segíti az EU-ellenes üzenetüket az európai választási kampányban” – tette hozzá.

Az Euobserver azt is felidézi, hogy a magyar miniszterelnök „felkarolta” a gazdák tiltakozását, és egy brüsszeli látogatása során találkozott a tiltakozókkal. „Orbán gondosan megalkotta a profilját, mint mezőgazdaság védelmezője” – mondta Balša Lubarda a DAMAR Intézet kutatója, aki a „szélsőjobboldal és a fenntarthatóság” szakértője. „A gazdatüntetések könnyű lehetőségnek tűnnek Orbán számára, hogy megerősítse populista pozícióját, mint »a nép védelmezője a klímaelitekkel szemben«, ami minden bizonnyal szavazatokat hoz” – tette hozzá. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
google-2
2024. május 04. 13:54
A gazdák szava nem a nép szava? Miért tiltanák be egyeseknek a szabad szólást? Csak azért, hogy ők és csak ők nagykanállal adják be nekünk az összes liberális maszlagukat, a nyitott társadalomtól a csukott szájig?
csapláros
2024. május 04. 13:14 Szerkesztve
Sztrovacsek 2024. május 04. 07:28 ..."Miért kell a gazdák seggét mindig kinyalni?"... Kevered a szezont a fazonnal. Fontos dolog a vízhiány, de ebbe más lobbi is belepofázik, például az "álzöldek", akik beakasztottak nálunk a vizeseknek. Ezért hiányzik HÁROM (nem erőmű, hanem jóval olcsóbb) vízlépcső a Dunáról és legalább KETTŐ a Tiszáról. Megbaszhatja az állam ha állami gazdaságok keretében kellene neki MUNKAERŐIGÉNYES KERTGAZDÁLKODÁST (zöldség, hagyma, paradicsom, bogyós gyümölcs termesztés, gyümölcs ültetvények, alma, cseresznye, kajszi és őszibarack stb. gondozás) végeznie a visszavásárolt földeken, a nyugati illetve például a holland, olasz, izraeli kertkultúrák honosításának elősegítése, és a mikrotájaknak megfelelő mikroklímákat befolyásoló gazdálkodás és ÉLELMISZER FELDOLGOZÁS helyett. stb. stb. Ugyanis ez utóbbit is a Nyugat birtokolja. Trollszerűen: köszönjük Antall-Horn kormány !
atti64
2024. május 04. 08:32
MÁR MONDTAM HOGY KÖSSÉTET A TRAKTOR UTÁN ÖKET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
csapláros
2024. május 04. 08:31 Szerkesztve
„A szélsőjobboldalnak általában, és különösen Orbánnak stratégiai oka van arra, hogy a brüsszeli radikális gazdákat támogassa” – mondta Mudde. „Ők a káosz és az EU-val szembeni elégedetlenség képét teremtik meg, ami segíti az EU-ellenes üzenetüket az európai választási kampányban” - Ahogyan a TROLLT is felismerni egyetlen hozzászólásából (pl. személyeskedik, minősít, hozzászólás, cáfolat, indoklás nélkül), úgy a NEONÁCIT is, aki az ellenfeleit ELLENSÉGNEK tartja. Fontos ugyan a szélsőjobbozás (a trollok is szoktak tükörvádaskodni), de még fontosabb részükről a (varázsszóval), a KÁOSZ megteremtésére való, mint a fennálló Eu REND megbontására való hivatkozás amit meg kell akadályozni ! Márpedig ez, a rágalmazók szerint csakis AZ ELLENSÉG ELPUSZTÍTÁSÁVAL lehetséges, miközben az iskolákban is tanított konfliktus menedzselés szabályai szerint az ellentétek legrosszabb megoldása a HÁBORÚ, a konfliktusok feszültségmentes kezelése helyett. EZÉRT NEONÁCI háborús héjják az Unió mostani vezetői.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!