Gender-őrület: Biden szép csöndben beengedi a férfiakat a női mosdókba

2024. május 07. 05:10

Az amerikai elnök fogta azt a szabályozást, amely ötven éven át védte a nőket a negatív diszkriminációtól, és ellenük fordította.

2024. május 07. 05:10
	iStock / Getty Images
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Nyitókép: Getty Images

 

A Biden-adminisztráció az amerikai Oktatási Minisztériumon keresztül megváltoztatott egy 1972-es nemi diszkriminációt tiltó szabályozást (angolul Title IX néven ismert), és a nemi identitást is védett kategóriává tette. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden egyes olyan iskola, egyetem, könyvtár, múzeum, amely szövetségi támogatásokat kap, augusztus elsejétől kezdve büntethetővé válik, ha „diszkriminál” valakit a nemi identitása miatt. Az 1577 oldalas rendelet többek között kimondja, hogy 

nem szabad a magukat nőként azonosító biológiai férfiakat kizárni a női mosdókból és öltözőkből. 

Az új szabályzat, amely a transzgender személyeket hivatott védeni, ezzel megtámadja azokat a republikánus törvényeket, amelyeket az elmúlt években hoztak annak érdekében, hogy a zavart identitású férfiakat távol tartsák a nők tereitől. 

Ilya Shapiro, a Manhattan Institute jogásza a következőt írta a rendeletről: 

„Nem véletlen az, hogy ez az új Title IX szabályzat kiadását késleltették: a Biden-adminisztráció tudta, hogy ezzel szétfeszítik a törvényeket. Egy olyan időszakban, amikor az amerikai felsőoktatás válságban van, drámai a bizalomvesztés, ez az új szabályzat csak olaj a tűzre. Az adminisztráció kiterjeszti a Title IX-et egy meghatározatlan »nemi identitásra«, annak ellenére, hogy az amerikai törvények egyértelműen biológiai és bináris nemként (nőként és férfiként) értelmezik a nemet” – írta a jogász. 

Három fontos terület van, amit érint a rendelet: 

  • mosdók és öltözők
  • személyes névmások használata
  • szexuális zaklatás kérdése

A szabályzat kibővítése azért kulcsfontosságú, mert az óvodáktól kezdve az állami főiskolákig az oktatási intézmények nagyban függenek a szövetségi állam pénzügyi támogatásától. Ha szembe mennek az új szabályokkal, az a pénzek megvonásához vezethet – mondta May Mailman, az Independent Women's Law Center jogásza Megyn Kelly műsorában. 

Female Athletes And Allies Rally In Washington DC On 50th Anniversary Of Title IX
Nem kérnek a gender-ideológiából: Tüntetők tiltakoznak az ellen, hogy biológiai férfiak is részt vegyenek a női sportokban (Photo by Anna Moneymaker/Getty Images)(Photo by Anna Moneymaker/Getty Images)

Gender-identitás: ki mehet be a női WC-be? 

Ha valaki már egy évtizeddel ezelőtt is követte az amerikai híreket, az emlékezhet a „WC-háborúk” abszurd időszakára. Barack Obama 2014-ben már egyszer belenyúlt a Title IX szabályozásba, és ő is védetté tette a nemi identitást, de egy sokkal rövidebb és Bidenénél sokkal kevésbé átfogó rendeletet hozott. 2015 januárjában az Egyesült Államok Oktatási Minisztériumának Polgárjogi Hivatala egy levelet küldött ki, amelyben az új rendeletet úgy értelmezte: az iskoláknak engednie kell, hogy a diákok a nemi identitásuk és nem pedig a születési nemük alapján használják a különböző nemek szerint szegregált létesítményeket (öltözők, mosdók). Ez perek és viták tömegét robbantotta ki. 

Miután Donald Trump hatalomra jutott, visszavonta ezeket, azonban a viták nem értek véget, viszont az iskolák dönthettek, hogy mit szeretnének – nem volt szövetségi szinten rájuk erőltetve a gender-ideológia gyakorlati bevezetése. (Sok iskola a transz diákok mellé állt.)

Tizenegy állam hozott olyan törvényt, amely kitiltja a biológiai férfiakat a női mosdókból és öltözőkből. 

Az új rendelkezés ezeket az államokat támadja és azt állítja, hogy „kárt okoz a transz személyeknek, ha nem engedik be őket a nemi identitásuk szerinti létesítményekbe”írja az Associated Press. 

A Heritage Foundation egyik szakértője a CBN News-nak elmondta: a Kongresszus elrendelheti az új szabály felülvizsgálatát, azonban mivel a végső szó Bidené, minden bizonnyal megvétózná, ha megpróbálnák megváltoztatni. 

A lépés senkit nem lepett meg, hiszen az elnök már hivatalba lépésének első napján kiadott egy rendeletet, amelyben kijelentett: „A gyerekeknek lehetőséget kell adni, hogy úgy tudjanak tanulni, hogy nem kell aggódniuk amiatt, hogy megtagadják tőlük a mosdókhoz, az öltözőkhöz vagy az iskolai sportoláshoz való hozzáférést” – állt Biden rendeletében, amely egyértelműen a „transz diákokra” utalt.

Személyes névmások

Egy másik terület, amelyet érinthet a szabályzat, az a személyes névmások használata. Az elmúlt években több nyugati országban, például Kanadában és Skóciában is hoztak olyan törvényeket, amelyek gyűlöletbeszédnek nyilvánították azt, ha egy transz személyre nem az általa preferált személyes névmással utaltak. Ezt angolul „misgendering” nevezték, amit magyarul leginkább „félreazonosításnak” lehet fordítani. Négy államban hoztak olyan törvényt, amelyek védik a tanárokat és a diákokat a perektől, ha valakit „félreazonosítanak” vagy nem hajlandók egy kitalált személyes névmást használni. 

Biden rendelete az AP cikke szerint értelmezhető úgy, hogy 

zaklatásnak minősíti azt, ha valaki nem hajlandó egy adott személy által választott nemi identitást megerősíteni.

Azonban mivel a szöveg nem teljesen egyértelmű, ezért valószínűleg lesz némi mozgástere a tanároknak és diákoknak. 

Az interneten számtalan videó terjed, amelyekben magukat transzként azonosító személyek hisztériáznak, amiért nem a megfelelő módon lettek megszólítva. 

Egy nőnek öltözött férfi videósorozata, miként „sértik őt meg” a pincérek, mikor udvariasan „uramnak” szólítják: 

A genderen túl: igazságtalan bíráskodás az egyetemeken

Az új Title IX kiegészítések felélesztik az Obama-éra szexuális zaklatás szabályait is, amely rendkívüli módon megnehezítették azoknak az egyetemi diákoknak a védelmét, akiket szexuális erőszakkal vagy zaklatással vádoltak meg. A szabályok lehetővé tették, hogy az egyetem a bíróságok kikerülésével hajtson végre vizsgálatokat. A szabályok eredetileg a fiatal nőket szerették volna megvédeni, de a Manhattan Institute szerint csak „kafkai” bíróságokat hoztak létre a felsőoktatási intézményekben. KC Johnson amerikai újságíró az új Title IX rendelkezésekkel kapcsolatban elmondta: a legnagyobb probléma, hogy a vádlott diákoknak még meghallgatása sem lesz, és nem lesz lehetőségük keresztkérdéseket feltenni. Az új rendszerben egy egyetemi koordinátor külön fogja meghallgatni a vádlót és a vádlottat, és a döntést is ő hozhatja meg. 

Ezt is ajánljuk a témában

Transz sportolók kérdése 

A rendelet nem tér ki a transz sportolókra, akik az elmúlt időben rengeteg botrányt okoztak az Egyesült Államokban. Legutóbb Kansas állam tiltotta be, hogy női versenyszámokban induljanak a transznemű sportolók. A Biden-adminisztráció óvatosan meri csak támogatni a transz sportolók ügyét, ami nemzetközi szinten és az Egyesült Államokban is egy népszerűtlen téma. A különböző nemzetközi sportszövetségek a legtöbb nagy versenyről kitiltották a transz sportolókat, azonban az Egyesült Államokban az iskolai versenyeken rendszeresen felbukkannak. 

Egy fiú lett a női állami bajnok New Hampshire államban. Az alábbi felvétel alig egy hónappal ezelőtt készült, amelyen jól látható, hogy messze a női mezőny előtt halad a transz sportoló: 

Megyn Kelly népszerű kommentátor és jogász műsorában azt mondta: szerinte azért nem vették be explicit módon a szabályozásba a transz sportolók kérdését, mert tartalmaz egy olyan részt a szöveg, amely szerint „nem lehet nemi identitás alapján semmilyen aktivitásból kitiltani a transz személyeket”, amibe az iskolai sportokat is bele lehet érteni. „Ez azt jelentheti, hogy nem tudja senki távol tartani ezeket a kamu nőket semmilyen női térből beleértve a sportpályákat.” 

„Vannak, akik azt állítják, hogy nem tér ki erre a szabály, de amilyen tág fogalmakat használnak; a végeredmény az lesz, hogy be kell majd engedni a fiúkat a lányok csapatába” 

– nyilatkozta az AP-nek Matt Sharp, az ADF jogásza.

A hírek szerint Bidenék terveznek egy transz sportolókra vonatkozó rendeletet, de az ellenállás miatt egyelőre késleltetik azt. 

Konzervatív ellenállás 

Bár a konzervatív jogászok számítottak a lépésre, a különböző érdekvédelmi szervezetek felháborodottan fogadták a bejelentést, különösen a wc-háborúk felélesztését és az egyetemi „kenguru bíróságok” visszatérését. 

Az elmúlt hetekben ráadásul egy drámai eset borzolta a kedélyeket, amely még keserűbbé teszi Bidenék bejelentését. Országos botrányt okozott, hogy Pennsylvania államban egy általános iskolában egy 13 éves transz diák kislányokat terrorizált. Egy 12 éves, Emily nevű lány vallomást tett az iskolai vezetés előtt és elmondta: a tanárok által kislányként kezelt fiú az ebédlőben egy „Stanley cup” termosszal kezdte verni egy kislány fejét. 

A vallomás szerint a kislányok már felkeresték az iskolai tanácsadót a transz diák miatt, aki több lányból álló „halállistát” állított össze. A gyerek hiába könyörgött a tanároknak, azok nem avatkoztak be. 

Emily elmondta: a transz diák a hajánál ragadta meg az áldozatát, és úgy verte a fejét, hogy „mindenütt folyt a vér”, s miközben verte a kislányt azt kiabálta: „Megöllek!” 

Az eset óriási felháborodást okozott a szülők között, és sokan azzal vádolták az iskolát, hogy azért nem tettek semmit, mert a diák transz. Bár a helyi és az országos híradók beszámoltak az esetről, de a diákról nem említették meg, hogy valójában nem lány, hanem fiú volt. Az ehhez hasonló esetek miatt egyre több átlag amerikai szólal fel a transz ideológiával szemben. 

A kislány teljes vallomása: 

Az elmúlt években a republikánus politikusok Ron DeSantis floridai kormányzó vezetésével igyekeztek olyan törvényeket hozni, amelyek megvédik az embereket a demokraták által szorgalmazott gender-ideológiától és azon alapuló szabályozásoktól. 

Az ellenállás miatt a demokraták nem a Kongresszuson keresztül hoznak a genderrel kapcsolatos törvényeket, hanem a szövetségi bürokrácia segítségével változtatják meg a szabályokat, majd ezeket a szabályokat bevédik az általuk kinevezett progresszív bírókkal. 

A CBN News beszámolója szerint Louisiana állam már kiadta az iskoláinak, hogy nem kell betartaniuk az új szabályokat. Több konzervatív kötődésű non-profit szervezet jelezte: készen állnak a jogi csatákra, és kilenc republikánus állam már meg is támadta a bíróságokon a rendelkezéseket. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:48
🍓 ️ ­­I­­g­­a­­­z­­­i n­­i­­m­f­­­o­­m­á­­n­i­­á­­k­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
Ödenburger
2024. május 07. 14:42
Sosem értettem,hogy ha egy testképzavarban szenvedő (magát ellenkező neműnek vélő) személy esetén a vélekedés megerősítés (affirmatív terápia) a helyes kezelés, akkor miért nem alkalmazzák ezt a csodamódszert más testképzavar (pl. anorexia) esetén? Igaz ez fordítva is: ha anorexiásoknál szóba sem jöhet az affirmáció, akkor van-e arra valós indok, hogy transzoknál alkalmazzuk?
rockercicc
2024. május 07. 11:42
Úgy tűnik, ebben az egészben a legkisebb probléma a wc használat...
nedudgi
2024. május 07. 10:38
Ocsmány, gusztustalan dolog úgy tenni, mintha az őrültek, és mindenféle csodabogarak őrült viselkedéshez való joga magasabbrendű lenne, mint a gyerekek többségének a normális, egészséges élethez való joga. Ez az egész persze csak játék a szavakkal, de alkalmas arra, hogy az embereket összezavarja. Az identitáspolitika célja alapvetően is a társadalom bomlasztása. 2022-ben végleg kibújt a szög a zsákból nálunk is, az ellenzéki pártoknak színt kellett vallaniuk, hogy ehhez a nemzetközi rákfenéhez hogyan viszonyulnak. Korábban ugye az volt a felosztás, hogy korrupció vs. átláthatóság. 2022-re teljesen letisztult a választás: mindkét oldal korrupt, de a fidesz egy kicsit kevésbé. De emellett a baloldal egytől-egyig bevándorlás és identitás politika mellett kötelezte el magát, ami alapvetően az érdekképviselet ellehetetlenítését, a kiszolgáltatottság növelését szolgálja. Jelen felállásban az emberi jogokat nem a baloldal, hanem a fidesz védi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!