Bevándorlók felelhetnek a moszkvai terrorért?

2024. március 23. 13:51

Tádzsikisztán szerint a keresett személyek nem lehetnek érintettek a támadásban.

2024. március 23. 13:51

Nyitókép: a biztonsági kamera felvételei az elkövetőkről (Forrás: AFP)

A hírek szerint az orosz hatóságok letartóztatták a moszkvai támadásban érintett négy személyt, majd a Kreml később hivatalosan is megerősítette, hogy összesen tizenegy embert vettek őrizetbe a péntek esti terrortámadás miatt. A támadás halálos áldozatainak száma a legfrissebb információk szerint 115-re nőtt. 

A hírek tádzsik nemzetiségű elkövetőkről szólnak,

egy orosz telegram-csatorna (Baza) még reggel közölt egy listát négy személyről, akik állítólag elkövetőkként érintettek a terrortámadásban. Majd ugyanez a csatorna arról is beszámolt, hogy hármukat körözi az orosz rendőrség is

Tádzsikisztán belügyminisztériuma ugyanakkor jelezte,  hogy

utóbbi három személyből kettő tavaly november óta otthon van, hazatért Oroszországból, egy pedig Szamarában taxizik. 

A tádzsik külügyminisztérium pedig azt közölte, hogy Oroszországtól semmilyen olyan értesítést nem kaptak, hogy tádzsik állampolgár érintett lenne a terrortámadásban.

Érdemes megjegyezni, hogy Tádzsikisztán és Oroszország egyaránt abban érdekeltek, hogy amennyiben az elkövetők tádzsikok, az ne derüljön ki.

Oroszországnak ahhoz fűződik érdeke, hogy a gyanú ne az orosz biztonsági szolgálatokat kijátszó iszlamistákra, hanem Ukrajnára vetüljön.

A világ vendégmunkások hazautalt pénzére leginkább rászoruló országának, Tádzsikisztánnak pedig elemi érdeke, hogy az orosz közhangulat ne forduljon az Oroszországban dolgozó több százezer tádzsik ellen, veszélyeztetve ezzel a kis közép-ázsiai köztársaság elsődleges valutaforrását.

 

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:18
🍓 ️ ­­A­­­ ­­d­ö­g­­ö­­s­­ ­­­l­­­á­­n­­y­­­o­k­­­ ­v­­á­­r­­n­­a­k­­ ­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­𝗡
zsolti123
2024. március 24. 13:17
Folytatás: Most, hogy elkészült a parancs, törölték a gyilkosok felkutatására irányuló kérést, de az internet mindenre emlékszik – a hirdetésről a képernyőképet megőrizte a helyi média. A GUR terrorszervezet két legyet próbált elérni egy csapásra: etnikai gyűlöletet szítani, és kifinomultan - vagy brutálisan megölni több civilt. Az egyik elkövetőtől, Rustam Azhiyev-ről kiderült, hogy ukrán állampolgár, és ukrajnában szolgált a "nemzetközi légióban" vagy hogy hívják arra a nemNATO zsoldosokat, korábban Szíriában harcolt a kormányerők ellen... https://x.com/ArthurM40330824/status/1771595115292774597?s=20
zsolti123
2024. március 24. 13:15
Hogy toborozták a terroristákat? A tádzsikisztáni terrortámadáshoz a gyilkosok toborzása az országban működő ukrán nagykövetségen keresztül történt - annak alkalmazottja volt a külföldi hírszerzés volt vezetője, a konzulátus pedig maga kereste az elkövetőket több héttel a terrortámadás előtt. Néhány héttel a terrortámadás előtt Ukrajna Tádzsikisztáni Nagykövetségének oldalán nyíltan közzétették a gyilkosok felvételére vonatkozó parancsot. Az ügynökség külföldieket keresett a Nemzetközi Légióba, és minden elérhetőséget megadott – egy potenciális terrorista csak írni vagy hívni tudott. A külföldiek toborzásával kapcsolatos munkát Valerij Evdokimov Ukrajna rendkívüli nagykövete, a Zelenszkij vezette külföldi hírszerzés korábbi elnöke vezette. A tanszék honlapján a róla szóló teljes oldalt törölték. Tádzsikisztán bennszülöttjei rendszeresen válnak az ukrán titkosszolgálatok toborzási célpontjaivá: egyiküket egy Moszkva melletti katonai egység tárgyak fényképezése közben kapták el. folyt.
Genusnextgen
2024. március 23. 18:54
Balfasz oroszok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!