Stand up comedyvel erősödik a székely identitás a fiatalok körében

2016. május 24. 16:16

Egyre erőteljesebbé válik a székely nemzeti identitás vállalása a fiatalok körében András Hanga egyetemi oktató szerint, aki az ifjúság nemzeti identitáshoz való viszonyulását kutatja. András Hanga a Krónikának nyilatkozva elmondta: a fiatalok kizárják a politikát az életükből, inkább a stand up comedyket szeretik, a székely termék ugyanakkor jó kezdeményezés.

2016. május 24. 16:16

Megfigyelésem szerint egyre erőteljesebbé válik a székely nemzeti identitás vállalása – nyilatkozta a kolozsvári Krónikának a budapesti Corvinus Egyetem társadalmi kommunikáció szakán doktori képzésben részt vevő, csíkszeredai András Hanga.

A kutató a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem vendégoktatójaként harmadik alkalommal tartott kurzust a hargitai megyeszékhelyen. „Konkrétan azt vizsgálom, hogy ez a korosztály hogyan tekint az ő nemzeti identitására, milyen fajta különbözőség figyelhető meg e téren a magyarországi, illetve a romániai ifjúság körében – mondja. – Megfigyelésem szerint a fiatalok szeretnének elhatárolódni mind a román nemzeti identitástól, mind a magyartól.”

András Hanga korábban az idősebbek nemzeti identitáshoz való viszonyát is vizsgálta. „Végeztem ilyen kutatást a 40–60 évesek, illetve az 60 év fölöttiek körében is. Azt tapasztaltam, hogy előbbiek inkább a munkájukba vannak beletemetkezve, jobban érdekli őket, mint az identitás. A hatvan év felettiek pedig főként érzelmi oldalról közelítik meg, és a Nagy-Magyarország utáni nosztalgia dominál identitásukban. A fiatalabb korosztály az, amely az újfajta nemzeti identitást próbálja megerősíteni” – magyarázta a kutató a Krónikának. 

„A politikát nagyjából kizárják az életükből, a különböző stand up comedyken meg hasonló rendezvényeken nyilvánul meg büszkeségük a székely mivoltukra, és próbálnak ebben a közegben mozogva előrébb lépni nemzetépítésük kapcsán. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom ugyanakkor a székely termékek vásárát, ha valaki a helyi terméket vásárolja, azt közvetíti a világ számára, hogy ő székelynek tartja magát. Szerintem mindenképpen hasznos lehet a kereskedelem oldaláról megfogni ezt az identitást, főleg a fiatalok esetében” – jelentette ki András Hanga.

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bihari Hunor
2016. május 25. 12:44
* Megszokott, hogy a bolsizsidók a székely-magyar egységet is megpróbálják MEGFERTŐZNI. Köztudott, hogy a legszélsőbb román nacionalista propaganda ugyanezt fújja, hogy "a székelyek nem magyarok". https://www.facebook.com/photo.php?fbid=179956812405032&set=a.100522170348497.1073741828.100011721420409&type=3&theater *
paraklétosz
2016. május 24. 17:02
Egy elszármazott, kommunikációs szakon doktoráló, identitást kutat. (Súlyos mondat.)
3M..
2016. május 24. 16:57
Jó hír ez a magyaroknak! Ha a székelyek erősek, a magyarok erősek. És fordítva. Csak a Nemzet! Szebb Jövőt!
cereal killer
2016. május 24. 16:47
"Megfigyelésem szerint a fiatalok szeretnének elhatárolódni mind a román nemzeti identitástól, mind a MAGYARtól." - Ennek most miért is kellene örülnünk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!