Lejárt a jelöltállítási határidő, mutatjuk a nem kiesőket!

2024. május 03. 19:26

A Fidesz–KDNP és a Mi Hazánk ajánlásai már jogerősek, de ez közel sincs így minden párttal. Mutatjuk a részleteket!

2024. május 03. 19:26
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

„A péntek délutáni, törvényi határidőre végül 13 pártnak sikerült leadnia az európai parlamenti választáson való induláshoz szükséges, legalább húszezer támogató aláírást” – szúrta ki a Magyar Nemzet.

Emlékezetes: rekord idő alatt gyűjtötte be a Fidesz–KDNP a szükséges számú aláírást, így a kormánypártok jelöltlistáját elsőként vették nyilvántartásba, amellyel kapcsolatban már a döntés is jogerős.

A Mi Hazánk április 30-án jelentette be, hogy megvannak az aláírásaik, de ezen a napon jelentette be EP-listáját Magyar Péter pártja, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Gattyán Györgyhöz köthető Megoldás Mozgalom is. Aztán jött az LMP, május 2-án pedig a DK–MSZP–Párbeszéd.

A Magyar Nemzet rámutat: „az ő listájukon egyébként szimbolikus helyet kapott Veres János, az első és második Gyurcsány-kormány pénzügyügyminisztere. Lendvai Ildikó veterán baloldali politikus, a szocialista párt egykori vezetője, valamint Gyurcsány és Bajnai korábbi minisztere, Szekeres Imre”. 

Péntek délelőttre aztán csak sikerült összegyűjtenie az aláírásokat a Momentumnak és a Vona Gábor vezette Második Reformkornak is, míg délutánra a Jobbik-Konzervatívok és a Jakab Péter-féle Nép Pártjánnak is összejöttek az ajánlások.

Ezt is ajánljuk a témában

Márky-Zay Péterék majdnem kapufát lőttek

Mint a lap cikkében rámutat: Márki-Zay Péterék „a törvényi határidő előtt néhány perccel” adták le az induláshoz szükséges ajánlásokat. „Nos a meccsnek vége, leadtuk az összegyűjtött, előírt számú ajánlást” – konstatálta az utolsó percekben közösségi oldalán a Mindenki Magyarországa Mozgalom kampányfőnöke, Szalma Botond.

Cikkünk írásáig a valasztas.hu-n található adatok szerint péntek délutánig csak a Fidesz–KDNP listáját vették egyelőre jogerősen nyilvántartásba. A Mi Hazánk listájának nyilvántartásba vétele egyelőre nem jogerős, a többieknél még csak a bejelentve státuszt találni (lenti táblázat).

Forrás: valasztas.hu

Link: https://vtr.valasztas.hu/ep2024/valasztopolgaroknak/jelolo-szervezetek?tab=lists
Táblázat forrása: valasztas.hu

Márki-Zay pártjának listájáról egyelőre nem találni hivatalos információt a hivatalos felületen, noha ismert: „a jogszabályi feltételeknek megfelelő listát a Nemzeti Választási Bizottság legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon veszi nyilvántartásba.”

Érdekesség: a jelöltek sorrendjét minden párt esetében a párt határozhatja meg. Miután a listát bejelentették, annak sorrendjét nem lehet módosítani, vagyis nem tudnak a pártok a listára új nevet felvinni, és levenni is róla csak május 3-án 16 óráig tudnak. És ha valamelyik jelölt keisik a listáról – akár azért, mert elveszíti választójogát, akár azért, mert írásban lemond a jelölésről –, az érintett jelölt helyére a listán soron következő személy lép.

Kisorsolták, milyen sorrendben lesznek a jelölő pártok a szavazólapon!

Mint a Magyar Nemzet rámutat: péntek délutánra kisorsolták azt is, hogy a jelölő szervezetek milyen sorrenben legyenek majd feltüntetve a szavazólapokon.

A sorsolás értelmében a sorrend a következő lesz:

1. Megoldás Mozgalom, 2. LMP-Magyarország Zöld Pártja, 3. Demokratikus Koalíció - Magyar Szocialista Párt - Párbeszéd-A Zöldek Pártja közös listája, 4. Második Reformkor Párt, 5. Mindenki Magyarországa Néppárt, 6. Momentum Mozgalom, 7. Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt közös listája, 8. Jobbik-Konzervatívok, 9. Új Alternatíva Párt, 10. Tisztelet és Szabadság Párt, 11. Magyar Kétfarkú Kutya Párt, 12. Mi Hazánk Mozgalom, 13. A Nép Pártja.

Mint írják, „a szavazólapon szerepel majd a lista sorszáma, a listát állító párt (illetve több párt esetén pártok) neve és emblémája, a szavazásra szolgáló kör, valamint a listán szereplő első öt jelölt neve.”

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. május 04. 16:08 Szerkesztve
"Akitlosz máj03. 20:36 »Érdekesség: a jelöltek sorrendjét minden párt esetében a párt határozhatja meg.« Nem ez a baj, hanem az, hogy tilos szavazni a jelöltekre. Azaz ez nem képviselőválasztás. Csak pártválasztás." Most arra szavazhatsz, hogy a már kész, megválasztott magyar törvényhozásból melyik párt képviselje az ország érdekeit az EP-ben. (Az egyéni képviselő-választás az országgyűlésin már megtörtént, abból állt össze a pártok aránya, akik ennek megfelelően küldhetnek ki képviselőt.) Mit nem értesz ezen, Te fogyatékos? :DDD
2024. május 04. 07:12 Szerkesztve
"Akitlosz máj04. 04:16 Az országgyűlési választásokon 3 lista kapott legalább 5%-nyi szavazatot. Ennek ellenére mégis 9 párt képviselői ülnek parlamentben. Ebben neked mi az egyértelmű támogatottság? Ez a választási rendszer kijátszása, a választók átverése." Ja, hogy így érted! Csakhogy Magyarországon ma alapvetően két politikai irány van, az egyik az internacionalista ballipsi, a másik ennek az ellentéte, nevezzük nemzetinek. Mivel azonban az ellenzéki pártoknak nincs külön–külön programjuk — ezért moslékosodtak el — pont semmi jelentősége nincs annak, matematikailag hogyan oszlik meg a 14 éve nyögött kisebbségük. Én meg így értem.
Kotucso
2024. május 04. 06:03
Csak a hetes!
Akitlosz
2024. május 04. 04:16
iimre 2024. május 03. 22:39 Az országgyűlési választásokon 3 lista kapott legalább 5%-nyi szavazatot. Ennek ellenére mégis 9 párt képviselői ülnek parlamentben. Ebben neked mi az egyértelmű támogatottság? Ez a választási rendszer kijátszása, a választók átverése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!