Németh Zsolt: A társadalomnak kell multikulturálisnak lennie

2013. június 08. 12:26

Nem az intézményeknek, hanem a társadalomnak kell multikulturálisnak lennie – jelentette ki Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Marosvásárhelyen, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) szombat délelőtti ballagási ünnepségén.

2013. június 08. 12:26

Németh Zsolt azt követően szólalt fel a ballagási ünnepségen, hogy átvette a Bocskai István-díjat, amellyel az egyetem alapításában és fejlesztésében betöltött szerepéért tüntette ki a Sapientia szenátusa. Beszédében többek között azt a meggyőződését hangsúlyozta, hogy a térségnek, Romániának, de egész Európának is az egyik legnagyobb értéke, hogy különböző kultúrájú, különböző nyelvű és identitású emberek élnek benne. Hozzátette, a kulturális együttélésről szóló európai vitákban vannak, akik az intézményeken belüli multikulturalitásért szállnak síkra. Vannak, akik egy szervezetbe, egy igazgatásba kényszerítenék azokat is, akik önálló intézményeket akarnak. Úgy vélte, ez a megközelítés alááshatja a kulturális sokszínűség megvalósítását.

A magyar kormány azokkal ért egyet, akik azt mondják, nem az intézményeknek kell multikulturálisaknak lenniük, hanem a társadalomnak. Ehhez önálló szellemi műhelyekre, önálló intézményekre, önálló iskolákra van szükség az óvodától a felsőoktatásig. Ezt nevezzük autonómiának” – nyomatékosította az államtitkár. Németh Zsolt felidézte, 12 évvel ezelőtt nagy ellenállással szemben kellett megalapítani a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet, aztán nagy ellenállással szemben kellett életben tartani az intézményt. Megemlítette, vannak, akik úgy vélik, hogy a magyar kormány máshonnan vonja el a támogatást, amit az erdélyi magyar egyetemnek juttat. „Ez nem támogatás, hanem befektetés a magyar nemzet, Románia és az egész Közép-Európa jövőjébe” – fogalmazott az államtitkár.

Úgy vélekedett, az önálló magyar intézmények lehetőséget teremtenek arra, hogy a magyarok otthonosan érezzék magukat a szülőföldjükön. „Az önálló magyar oktatási intézmények a saját világát a saját szülőföldjén megszervezni képes magyar jövő bölcsői. Akik ellenzik az önálló magyar felsőoktatási intézményeket, azok közül sokan azért teszik, mert azt akarják, hogy a magyarságnak ne legyen ilyen jövője” – jelentette ki Németh Zsolt. Dávid László, az egyetem rektora a marosvásárhelyi ballagáson jelentette be, hogy az egyetem egy hete megszerezte a mesteri képzések indításához szükséges jóváhagyást. Hozzátette, reményei szerint a már jóváhagyott három szak mellett még ebben a hónapban további öt szakon szerzik meg a mesteri képzés elindításának a jogát. A Sapientia EMTE marosvásárhelyi karán hét szakon 230 hallgató ballagott el szombaton.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciseaux
2013. június 08. 21:44
"A társadalomnak kell ultikulturálisnak lennie.." Aha! Az alábbi lista a magyaországi egyházakról van, mert nincs olyan Isten, melynek Magyarországon nem lenne "képviselete. Nincsenek benne az ethnikai csoportok, érdekképviseletek, kisebbségi oktatási intézmények, stb. " Magyar Katolikus Egyház Magyarországi Református Egyház Magyarországi Evangélikus Egyház Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (Statusquo Ante) Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség Budai Szerb Ortodox Egyházmegye Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus - Magyarországi Ortodox Exarchátus Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje (Moszkvai Patriarchátus) Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete Magyarországi Baptista Egyház HIT Gyülekezete Magyarországi Metodista Egyház Magyar Pünkösdi Egyház Szent Margit Anglikán Episzkopális Egyház Erdélyi Gyülekezet Hetednapi Adventista Egyház Magyarországi kopt ortodox egyház Magyarországi Iszlám Tanács: Magyar Iszlám Közösség Magyarországi Muszlimok Egyháza Krisztusban Hívő Nazarénusok Gyülekezete Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége Üdvhadsereg Szabadegyház Magyarország Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza Magyarországi Jehova Tanúi Egyház Buddhista vallási közösségek: Tan Kapuja Buddhista Egyház Buddhista Misszió Magyarországi Arya Maitreya Mandala Magyarországi Karma-Kagyüpa Közösség Magyarországi Chanbuddhista Egyház Gyémánt Út Buddhista Közösség." K. Németh Zsolt, és minden agyament bal-lib károgó. Ha valaki tud Magyarországnál multi-kultibb lenni, az előtt le a kalappal!
kukagyerek
2013. június 08. 17:09
"Németh Zsolt: A társadalomnak kell multikulturálisnak lennie" Zsótika! A pártod szégyene vagy! Ha ugyan, van a pártodnak szégyenérzete.
ottapont
2013. június 08. 16:33
Erdély esetében inkább a különböző népek, kultúrák egymás mellett éléséről lehet beszélni. Ez többnyire békés egymás élés volt, időnként sajnos békétlen. Akkor tudott békés lenni,ha az élni és élni hagyni elv alapján minden ott élő nációnak megadatott a szabadság, hogy önsorsa felől többé kevésbé maga dönthessen. Ez a nemzetállam Románia kikiáltása óta nagyon nincs így. A multikulturalizmus eszméje sokkal inkább arra a sajátságos helyzetre van kihegyezve amellyel a nagyon különböző kultúrájú, történelmi hátterű, vallású bevándorlók tömegeit befogadni kénytelen nyugati államok szembesülnek.
tóth mária
2013. június 08. 15:42
Ő is több kárt okoz, mint hasznot hoz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!