Megszavazták a Sapientia Tudományegyetem akkreditálását

2012. február 28. 14:01

A romániai képviselőház keddi ülésén megszavazta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditálását. Ez azt jelenti, hogy az egyetemet teljes jogú felsőoktatási intézményként ismerik el, joga lesz többek között államvizsgát szervezni, és a román állam is támogathatja – írja a Transindex.

2012. február 28. 14:01

Csütörtök déli ülésén megszavazta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditálását a romániai képviselőház – írja a Transindex. Kötő József képviselő az oldalnak elmondta: a 172 jelenlévő képviselőből 161-en szavaztak igennel, 3-an nemmel, 7-en pedig tartózkodtak, az ellenzék nem volt jelen. Bokor Tibor RMDSZ-es szenátor, a felsőház oktatási, tudomány-, ifjúsági és sportbizottságágának tagja a portállal azt közölte, most már semmi nem áll az akkreditáció útjába, a képviselőház döntése napokon belül megjelenik a Hivatalos Közlönyben, attól a pillanattól fogva érvénybe lép.

Az intézmény akkreditálásával az egyetemet teljes jogú felsőoktatási intézményként ismerik el, joga lesz többek között államvizsgát szervezni, és a román állam is támogathatja. 
 
A szenátus már decemberben igent mondott az akkreditációra, miután a Minőségellenőrző Bizottság (ARACIS) 2007 és 2010 közötti vizsgálatának során bebizonyosodott, hogy a felsőoktatási intézmény eleget tett a romániai akkreditációs követelményeknek. Az ARACIS így a tizennégy szak, valamint az intézmény akkreditációját javasolta.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Erik a Narancs
2012. február 28. 17:43
Majd megszuntetik, ha Orbaneknak sikerul elerniuk, hogy egy magyar kepviselo se legyen a roman parlamentben ! Ez aztan a nemzetstrategia ! De a fityeszmajmoknak bovlistrategia jar ! Vik-tor ! Vik-tor !
jan
2012. február 28. 16:27
Valaki világosítson már föl. Van ugye a BBTE magyar tagozata. Aztán van a MOGYE (marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem) magyar tagozata. Aztán van a Sapientia. Aztán van a Partiumi Keresztény Egyetem. Ha jól értem, az első 2 román állami egyetem, ahol bizonyos szakokat lehet magyarul végezni. A második tisztán magyar tannyelvű magánegyetem. Ezeket ki támogatja, milyen forrásokból működnek? Aztán: hogy viszonyulnak ezek egymáshoz szakmai színvonalban?
lastres
2012. február 28. 15:56
Klassz.
kjkj945
2012. február 28. 15:30
Bár nekünk is csak annyi államadósságunk lenne, mint romániának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!